Studená noc na Čiernom štíte sa stala osudnou staršiemu z dvojice turistov

02.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 1. októbra (TASR) - Takmer 17 hodín trvala záchranná akcia na Čiernom štíte vo Vysokých Tatrách, ktorá sa začala v piatok 30. októbra dopoludnia...
Vysoké Tatry 1. októbra (TASR) - Takmer 17 hodín trvala záchranná akcia na Čiernom štíte vo Vysokých Tatrách, ktorá sa začala v piatok 30. októbra dopoludnia a skončila dnes dve hodiny po polnoci.

Napriek úsiliu záchranárov starší z dvojice českých turistov po noci strávenej na vrchole štítu podľahol na následky podchladenia a vyčerpania. Od začiatku roka sa stal už jedenástou obeťou v slovenských veľhorách.
V piatok predpoludním oznámil chatár z Chaty pri Zelenom plese, že sa z túry v oblasti Čierneho štítu nevrátili dvaja českí horolezci. Krátko nato sa na operačné stredisko obrátila so žiadosťou o pomoc aj manželka 57-ročného J. P. Jej manžel sa vybral spoločne s 24-ročným synom Š. P. na Čierny štít už vo štvrtok. Po náročnej noci na vrchole poslal starší z nich manželke SMS správu, že majú ťažkosti a žiadajú o pomoc.
V Tatrách sa v noci na piatok prudko zhoršilo počasie, ochladilo sa a začalo snežiť. Záchranári sa s postihnutými skontaktovali telefonicky a ihneď sa vydali na miesto. Postihnutí boli po noci strávenej na vrchole bez zranení, ale značne podchladení a vyčerpaní. Záchranári im poskytli prvú pomoc a začali náročný transport z vrcholu Čierneho štítu. Po takmer 300 metrov dlhom spuste na statických lanách starší z dvojice podľahol. Smrť konštatoval priamo v teréne lekár.
Záchranná akcia sa napokon skončila až dnes dve hodiny po polnoci, zapojilo sa do nej 12 záchranárov, ktorým prácu sťažoval silný nárazový vietor, zlá viditeľnosť a množstvo napadnutého snehu.
 

Vyberte región

mark